2010

23.April: Opprydding og oppdatering kreves vel fortsatt, men har i det minste fått fikset på nordlysanimasjonen som nå er å finne på Youtube i en mye bedre kvalitet enn det jeg har klart å vise her på min egen side. Trykk på linken du ser oppe til høyre her på forsiden for å se den. 

2009

27.August: Opprydding pågår fortsatt og ser at det sniker seg inn feil her og der. Irriterende og problematisk å få rettet opp. Spørs om det ikke er noe kompabilitetstrøbbel mellom gammel og ny web editor. Ellers forsøker jeg å få til en flashanimasjon av Nordlys. Denne ser veldig fin ut i høy oppløsning, men det kan hende den blir noe mindre detaljert og grøtete ved endring av formatet. Flashfila .f4v og en .swf fil foreligger, men jeg her ikke funnet ut av koden som skal tillate at flashen skal vise seg på en fornuftig måte. Kommer til å jobbe litt med dette fremover. 

15. August: Driver for tiden å rydder opp etter et lengere opphold fra siden. Håper også å få lagt inn noen flere bilder på galleriet innen uken er omme. Skal også se på muligheten for å lettere navigere seg frem til de nyeste bildene, uten å måtte lete gjennom hver kategori.

02. April: Den 28. mars hadde vi storbesøk av en av SAS sine Airbus 340, som droppet innom Tromsø med over 200 Japanske turister. Normalt går denne ruten mellom Japan og København, men i stedet gikk altså alle de reisen av i Tromsø. Dette er et ledd av en satsing som skal gjøre nordområdene mer tilgjengelig for japanske turister. Det antydes at skal gjennomføres mellom seks og åtte slike flyvninger til neste år. Flyet med en maksimal takeoff-vekt på hele 275 tonn og over 60 meter lengde ruver i terrenget i forhold til Boeing 737 som normalt frekventerer Tromsø lufthavn. Jeg har lagt til 24 bilder fra hendelsen i galleriet. Fikk dessverre ikke med meg landingen, men tok noen bilder av maskinen parkert, da den tok av og da den gjennomførte en lowpass 500 fot over rullebanen etter en runde i lav høyde rundt Tromsøya.

22. Februar: Det er har nå blitt ryddet opp en del i nordlyskategoriene. Hovedsakelig for å gi plass til nye og bedre bilder, men også for å gjøre en annen inndeling som jeg håper skal passe. Problemet her har vært å finne kategorier som, for det første, skal passe for bildene, men også at det skal føre til en noenlunde jevn mengdemessig fordeling. Det er også lagt til og endret på noen av panoramabildene. Størrelsen på disse gjør det litt for lett å bruke de til noe annet enn det de var ment til, nemlig kun å vises frem på nettet. Derfor har jeg laget et vannmerke på dem. Det er i tillegg lagt vannmerker på noen av de andre bildene, egentlig bare som et prøveprosjekt. Så får jeg se om det blir for skjemmende etter en tilvenningsperiode. 

12. Februar: Gallerioversikten er utvidet fra 20 til 23 kategorier. Dette er fordi noen av nordlysgalleriene har blitt overfylt og at det er mer på vei. Nordlys 3 og 4 står derfor tomme og på vent av påfyll. Samtidig vil jeg benytte anledningen til å rydde opp i noe av de gamle bildene, slik at det er en viss orden der. Har slitt veldig lenge med å få til en nøytralt klingende side "om fotografen" og filosofi. Den har nå blitt lagt til etter lang tid. Du vil nå i alle fall ikke finne en tom side når du trykker på knappen "Om" oppe i headeren.

11. Februar: Tiden flyr og det er alt for lenge siden jeg har fikset på hjemmesiden min. Barn nummer to er i hus og man merker at det absolutt er mindre tid til  fotoutflukter og nerding foran web-editoren. Selv om det ikke ble skrevet noe i nyhetsbloggen dette året, så har det vært minst en stor begivenhet på fotofronten. Ett av mine bilder ble valgt ut til å prege den offisielle messeplakaten for "Norsk høstfest" i Minot, North Dakota, USA. "The Official Art Poster" ble avduket foran en rekke prominente gjester,som guvernør John Hoeven og regjeringens Tora Aasland.  Men viktigst ble den sett av de tett på 60 000 besøkende.

2008

Og 2008 gikk forbi i stillhet... tilsynelatende.

2007

20. November: Har omsider fått oppdatert bildegalleriet med de siste bildene jeg har tatt og behandlet. Det er en viss fare for at du blir utsatt for bilder som er veldig like, men jeg håper at du kan se at det i de fleste tilfeller er noe eget ved disse likevel. Føler selv at det er et stort gap mellom de siste og de som er lagt inn for noen måneder siden, så jeg vil gå gjennom arkivet mitt for å se om det finnes noen lekkerbiskener der.

October 23.: The web site is about to be available in English. I have noticed that a great deal of the guests visit from outside of Norway, according to the ISPs statistics. So it is about time to update and present the text in English. I hope to have some of the contents ready for presentation within a week from now. I would appreciate that you leave a few words in the guestbook.

16. oktober: Sidene gjennomgår for tiden vesentlige endringer ved at blant annet menyoversikten har blitt utvidet fra 5 til 7 hovedpunkter. Har i den forbindelse laget en egen "hjemknapp", da det var mange som ikke var klar over at tittelbildet øverst hadde denne funksjonen. Er også i ferd med å lage en engelsk utgave. Denne vil få samme innhold som den norske, men nyhetsarkivet vil ikke bli oversatt (tror jeg). Sidene vil som følge av dette arbeidet ikke fungere fullt ut i en periode.

07. september: Jeg har nå endelig mottatt min Canon EOS 40D. Først av alt må jeg si at disse semipro modellene utvilsomt har utviklet seg siden jeg kjøpte mitt første dSLR ved årskiftet 2002/2003. Canon D60 kostet meg da over 27 000 kroner. Bare tre måneder etter kom D60 sin etterfølger 10D med en introduksjonspris på rett i overkant av 15 000 kr. Joda, jeg følte meg litt bitter da.    

Til tross for pris- og teknologisk utvikling, må jeg si at D60'en har gitt meg mye glede og ikke minst har den produsert bildefiler av høy kvalitet. Det har blant annet blitt sagt at D60 har holdt tritt på bildekvaliteten helt til og muligens forbi 20D som var på 8 Mpix, hvis man ser vekk fra støy på høyere ISO-verdier. Dette fikk jeg nylig bekreftet ved utskrift av bilder på 40x60 cm.

D60'en har blitt benyttet under all salgs vær- og nedbørforhold, selv om det ikke har blitt direkte "dynket" i vann. Med sine bort i mot 20 000 eksponeringer og en fullstendig feilfri merittliste å vise til funksjonsmessig, så må jeg likevel si at det har vært verdt hver en krone jeg betalte for den.

En ting jeg likevel hadde å utsette på D60'en var dens forferdelige behov for lys og kontrastrike motiv for at autofokusen skulle fungere tilfredsstillende. Dette gikk ut over en rekke eksponeringer innendørs og tildels utendørs ved svakt lys. Autofokusen kunne til og med svikte på høylys dag i enkelte situasjoner. Det var med hensyn på dette at jeg sterkt vurderte å ta steget opp til 1D serien, selv om prisen ville komme til å overgå mine budsjetter mange ganger.

Men etter å ha eid EOS 40D i halvannen måned, opplever jeg at det ikke har vært nødvendig å oppgradere til Pro-modellene, nettopp med hensyn til den radikalt forbedrede autofokusen. Til mitt bruksområde ser det ut til at denne modellen holder og vel så det. Jeg er imidlertid litt spent på at speilåsfunksjonen er like vibrasjonsfri som D60 viste seg å være. Dette har vært "kritisk" i de situasjoner hvor jeg har ønsket å produsere skarpe og detaljrike bilder ved smale brennvidder. Liveviewfunskjonen er også en spennende nyvinning, som jeg allerede har hjulpet meg å fokusere (manuelt) skarpt på vidåpen blender i mørket.

16. august: Det har begynt å mørkne om kveldene her i nord, så nå er det på tide å holde et øye med sidene for nordlysaktivitet. Selv om nordlyset kan være et flott skue på himmelen også i høstmørket, er det likevel ikke før snøen har lagt seg på fjelltoppene at de virkelig pene motivene trer frem.

04. august: Da har jeg mottatt min Canon EOS 300mm f/4 L. Gamblet på et bruktkjøp denne gangen, men det viste seg å ikke være noe i veien med objektivet. Det fungerer derimot helt som håpet og forventet ut i fra testene jeg hadde søkt opp på Internet. Et godt objektiv til en god pris. Ser frem til dette i kombinasjon med den bedre autofokusen på en nyere kameramodell enn det min D60 presterer.

09.Juli: Det har blitt lite fotografering i det siste og dermed har jeg heller ikke fått lagt ut noen bilder på siden. Jeg har derimot fått til å legge inn en værtjeneste fra AccuWeather.com, som du kan se ved å følge linken netweather her på siden. Denne krever flash, dessverre.

18.mai: Takk for hyggelige tilbakemeldinger i gjesteboka. Jeg vil bare gjenta at denne først og fremst er ment for deres hilsener og at jeg ikke kommer til å svare der. Nå har det gått en stund siden siste oppdatering på denne siden. Og dette merkes på antall treff. Nå er hovedfaget levert og det blir mer tid til håndtering av denne siden og ikke minst fotografering. Så kikk innom etterhvert.

21.Januar: Da har forsiden rundet 1000 treff, mens statistikken fra ISP viser at jeg har 160 000 treff!! Som du ser på høyre side her, så er det lagt til et lite slideshow med et utdrag av bilder fra galleriet. Det er vel et lite blikkfang, men kom deg heller videre til galleriet hvor det også er mulig å kjøre slideshow, da selvfølgelig med større bilder.

15.Januar: Nå nærmer siden seg 1000 treff. Dette er bare antall besøk på forsiden og jeg antar at de som er innom her også vil ta en runde inne på galleriet. Så i alt vil jeg anta at denne summen kan multipliseres med et sted mellom 15 til 40 og kanskje opp til nesten 100 (røfflig antall bilder i galleriet) for reelle treff på domenet. Dette setter jeg stor pris på, så jeg vil følge opp med å fortsette publisering av nye og gamle bilder. Legg gjerne inn en hilsen i gjesteboken. Jeg har valgt å ikke kommentere hver enkel henvendelse eller hilsen, da dette fort ender opp med svadaprat og plassforbruk. Men konkrete spørsmål om saker og ting rundt denne siden og foto generelt vil jeg forsøke å følge opp.

2006

19.Desember:pan> Har nå lagt til et par panoramabilder for å se om visningen fungerer greit. Dette kommer i tillegg til de nye bildene lagt til tidligere i dag. Se de eldre nyhetene for ytterligere informasjon. 

19.Desember: Nå har deler av galleriet blitt oppdatert med nye og noen eldre  bilder. Samtidig har jeg gjort det slik at de nyeste bildene vises først i visningen. Disse er merket med et "new" -ikon nederst på siden, etter filnavnet. Dette ikonet vil ligge ved i 7 dager før det automatisk forsvinner. Skal også vurdere å publisere et par av mine panoramabilder i et litt større format. Detaljrikdommen i det krever at filen har en viss størrelse, så noe tid for nedlasting må påberegnes. I det fleste web-browsere vil store bilder automatisk bli nedskalert. I disse tilfeller må du trykke på selve bildet og rulle sidelengs og vertikalt for å se hele innholdet.

28.November b: Nå har jeg endelig fått galleriet på plass i sin endelige form (til det dukker opp noe nytt jeg bare må ha). Jeg vil anbefale å teste ut de forskjelige knappene og ikke minst slideshowet som aktiveres øverst til høyre når et bilde vises i full størrelse. Her fungerer Internet explorer 7 helt utmerket i fullskjerm (F11). All informasjon om navigering finnes i hjelpefila nederst på bildesidene. I tillegg har jeg lagt til snarveier til hovedsiden og tilbake til galleri på samme sted.

28.November: Galleriet vil være ustabilt og kanskje ikke virke i store deler av dagen i dag. Dette er fordi jeg suksessivt sletter mappe for mappe for så å erstatte gammel design med den nye. Håper at du vil synes at forandringen vil bli til det bedre. Gi gjerne tilbakemelding i gjesteboken.

22.November: Har etter hvert innsett at det å holde en hjemmeside oppdatert, og ikke minst tilpasse designet til noe jeg kan stå inne for, er relativt tidskrevende. Men jeg vil så raskt som mulig få bildegalleriet oppdatert til det nye utseendet. Det at jeg i tillegg må redigere bildene på nytt er heller ikke noe som speeder opp denne prosessen, er jeg redd. Men jeg skal gafle løs på dette innen rimelig tid.

15.November: Tester nå ut en ny design for galleriet mitt. Denne visningen synes jeg ser penere ut. Ta gjerne en titt innom og forsøk de forskjellige visningsfunksjonene. Her er muligheter for slides-visning og klikk på selve bildet er mulig for neste, forrige og tilbake til bildeoversikt. Bildene er dessuten ikke voldtatt av automatiske skaleringsverktøyer, så kvaliteten skal være bedre her.

07.November: Etter et mindre opphold har jeg nå lagt inn en del bilder på flere av kategoriene i galleriet. Disse er sortert slik at de sist innlagte kommer først opp. Ufattelige mengder med bilder gjenstår å bli søkt igjennom for at de rette skal bli publisert på denne siden. Sist jeg så besto arkivet mitt av i overkant av 16 tusen bilder.

24.Oktober: Sidene har nå blitt oppdatert strukturmessig for at jeg lettere skal holde oversikten i bildeoverføringene og i den øvrige oppdateringen. Det var en forholdsvis dyrkjøpt erfaring å ha en mer eller mindre tilfeldig mappestruktur lokalt på PC'en og den gjeldede på web-serveren. Mitt tips til andre ferske webdesignere må da bli å kjøre en lik mappestruktur på begge steder. Om dere lurer på hva jeg sparer plass til her nede til høyre, så lurer jeg på det samme :-) (På forsiden) Kom gjerne med forslag.

18.Oktober: Ønsker å rette en stor takk til Linn hos Gnist›‹design for fremragende veiledning. Selv om Frontpage er et litt for enkelt verktøy til deres webdesign, så kunne hun likevel gi mange gode råd om html og generell design til en novice som meg.

17.Oktober: Har nå endelig fått oppdatert noen av bildekategoriene.

14.Oktober b: Høy nordlysaktivitet meldes fra NOAA (level 10), men hva hjelper det når skyene ligger tungt over byen.

14.Oktober: Nå ser det ut til at også gjesteboken er oppe og klar til bruk. Det vil også i løpet av de kommende dagene lastes opp en hel del av mine nyere bilder. De av dere som har fulgt med på siden min hos foto.no har vel fått med dere at dette er de samme bildene som lå der. Dette vil det altså bli gjort noe med om litt.

13.Oktober: Siden ser ut til å fungere nesten slik jeg hadde håpet på. Nå gjenstår det bare finpuss og selvfølgelig å finne ut av hva mer som skal legges  til av funksjoner.

12.Oktober: Siden finpusses og er snart klar for publisering. Selv om det gjenstår en hel del arbeid på linkene ut over galleriet, så vil jeg forsøke å kjøre den over på serveren for å få tilbakemeldinger på utforming og brukervennlighet.

04.Oktober: Omsider har jeg  kommet i gang med utformingen av min hjemmeside. Utgangspunktet mitt er at jeg aldri før har rørt et program for webdesign.